Полицията в Чили обучава кучета да откриват хора, които могат да бъдат заразени с новия коронавирус, като подушат потта им, предаде АФП.

Кучетата - три голдън ретривъра и лабрадор - са на възраст между четири и пет години и досега са използвани за издирване на дрога и експлозиви. Програмата за обучение е съвместно усилие от националната полиция на Чили и специалисти в Католическия университет.

„Следваме примера на подобни програми, които се провеждат във Франция и Великобритания”, заяви Хулио Сантеликес, ръководител на полицейската академия. Кучетата имат 330 милиона обонятелни рецептори и способност за откриване на миризми, която е 50 пъти по-добра от тази на човека.

"Вирусът няма миризма, но инфекцията генерира метаболитни промени, което от своя страна води до отделяне на определен тип пот - това е нещото, което кучето би усетило", каза Фернандо Мардонес, професор по ветеринарна епидемиология пред АФП.

Според него, подобни обучения и тестове в Европа и Дубай показват 95 процента ефективност при откриване на случаи на COVID-19 от кучета.

Дарик