Оксфордският университет получи първите положителни резултати от тестове за ваксината срещу новия коронавирус, разработена съвместно с британско-шведската фармацевтична компания "Астра зенека", съобщават ТАСС и БТА.

Специалистите са успели да получат доказателства, че ваксината повишава имунитета. Те ще бъдат публикувани в британското медицинско списание "Лансет".

"Реакцията на имунната система в този случай е свързана както с антитела, така и с Т-клетки (лимфоцити) - каза информиран източник пред телевизия ITV. - Цялото внимание сега е фокусирано върху антитела, но има все повече доказателства, че отговорът на Т-клетките е важен за защита срещу коронавируса."

В същото време ефективността на ваксината може да бъде установена правилно само в резултат на третия, последен етап на тестване, който се провежда в Бразилия, подчертава ITV.

Във Великобритания беше проведена втората фаза на клиничните изпитания на тази ваксина с участието на повече от 10 хиляди доброволци на възраст 56 - 69 години, над 70 години и деца на 5-12 години. През първия етап, проучването обхвана малко над хиляда доброволци на възраст от 18 до 55 години.

На базата на успешните клинични изпитания на оксфордската ваксина "Астра Зенека" вече е осигурила необходимия капацитет за производство на 2 милиарда дози от нея, след като бъде одобрена.

Дир.бг