Ник Карауей, когото за последно помним, потънал в размишления за невъзможността на човек да продължи напред без товара на миналото си, ще разкаже повече за себе си в нова книга, смятана за предистория на „Великият Гетсби“. Слабо познатият у нас, но харесван от критиците писател Майкъл Фарис Смит обяви, че ще публикува романа „Ник“, чийто основен фокус ще бъде Карауей във времето, преди да срещне енигматичния милионер Джей Гетсби.

Премиерната дата на книгата е 5 януари 2021 г. и не е случайно избрана, отбелязва „Гардиън“. Правата за „Великият Гетсби“, смятан за един от най-великите романи в историята на литературата, изтичат четири дни по-рано. Франсис Скот Фицджералд умира на 21 декември 1940 г. и през 2021 г. стават 81 години от смъртта му. Правата на произведенията падат не веднага след датата, на която се навършват нужните за това години, а в първия ден на следващата година, в този случай 1 януари 2021 г. Според американското законодателство авторското право трае 70 години. Излезлите от печат след 1922-ра и преди 1963 г. имат право да се възползват от законова особеност, която позволява правата да се удължат. Според тогавашните закони творбата е защитена 28 години след излизането ѝ и благодарение на законово изменение, познато в Щатите като Sonny Bono Copyright Term Extension Act, може да се прибавят още 67 години към този период. Така годините, през които едно публикувано произведение се ползва с авторско право в Америка, стават 95. На 96-ата вече могат да се използват свободно.

„Ник“ ще излезе първо на пазара в САЩ, а на 25 февруари ще дебютира и пред британските читатели.

От „Великият Гетсби“, издадена през 1925 г., са продадени над 25 млн. копия. Фарис Смит, познат на американския пазар с романите си Blackwood, The Fighter и Desperation Road, споделя, че винаги се е чувствал близък до персонажа на Ник.

„Чувствата му, когато навършва 30, и предстоящото десетилетие на несигурност намериха път към моите емоции, когато бях на същата възраст – коментира той пред „Гардиън“. – Последния път, когато четох „Гетсби“ преди няколко години, Ник остана в моето въображение. Той разкрива толкова малко за себе си в историята, че не можех да спра да я създавам сам в главата си и знаех, че единственият начин да се отърва от това бе да го затворя в страници. Прегърнах тази идея и се гмурнах във всички тези емоции, които дадоха живот на „Ник“.

Ник ще бъде „зареден с достатъчно алкохол, мъка и дълбок копнеж, за да слиса дори най-големите писатели на златната ера“. В предисторията му ще видим героя „разколебан след разрушението, на което е станал свидетел от първа ръка“ в окопите на Първата световна война. Той ще поеме „на изкупително пътешествие, което ще го отнесе от бурен парижки романс – обречен от началото – до замайващата лудост на Ню Орлиънс, изобилстващ със специфичен разврат и насилие“, казват от британската издателска къща No Exit.

Клуб Z