Да бъде създадена Автоматизирана информационна система "Единен регистър на вещите лица", като с нея да се надгради съществуващият досега регистър чрез осигуряването на систематичен подход при избора на вещи лица. Това гласува днес парламентът на първо четене, като прие допълнение към Закона за съдебната власт.

С промените магистрати и служители на МВР ще могат да оценяват работата на вещи лица и по този начин ще формират рейтинг на всеки експерт. Експертите ще бъдат вписвани в Единния регистър на вещите лица по разпореждане на съответните административни ръководители в органите на съдебната власт незабавно след утвърждаването на списъците.

Информационната система ще представлява централизирана база данни, в която ще се поддържа информация за вещите лица. Ще се въвеждат данни за съдебните райони, образование, квалификация, специализации, както и възможности за контакт с вещите лица.

Разследващите полицаи, прокурори, както и съдиите, които са възлагали експертизи на вещото лице, ще могат да дават оценка за работата му в системата, а тя ще се превръща в рейтинг.

Системата ще поддържа електронно досие за всяко вещо лице, като в него ще се включва справка за изготвяните до момента експертизи, решението на съда или прокуратура дали приема или не заключението и мотивите към това решение. Ще се вписва и информация за това дали и по какви причини е възлагана допълнителна или повторна експертиза. Всеки съдия или разследващ ще може да види и дали заключенията на конкретно вещо лице да били предадени в определения за това срок.

Предвижда се единният регистър да заработи от 1 януари 2021 г.

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) обаче определи като абсурдно, нелогично, неудачно и дори протиконституционно предложението да се определя рейтинг на вещите лица. В началото на май съветът посочи, че основната функция на експертизата не е да бъде "от полза на възложителя", както се казва в мотивите, а заключението е необходимо на правосъдието за изясняването на обективната истина по делата.

Според юристите това ще създаде неоправдано предимство за една от страните в наказателния процес, като по този начин ще се накърни и правото на защита, прогласено в конституцията.

Дневник