Новозеландски учени са измислили нова система за предупреждение за вулкани, която според тях би могла да предотврати събитията на остров Уайт през 2019 г.

Двадесет и един души загинаха, когато най-активният вулкан в страната - Уакаари - изригна пред декември, докато по-него се изкачваше група туристи.

Новата система използва алгоритми за машинно обучение за анализ на данните в реално време, за да прогнозира бъдещи изригвания.

Изследването беше публикувано в списание Nature миналата седмица.

Един от геолозите, участващи в проекта, Шейн Кронин от Университета в Окланд, каза пред Би Би Си, че системата, която се използва в момента, е била "твърде бавна, за да предупреди хората острова".

"Сегашната система също събира данни в реално време, но тази информация се оценява от панел от експерти при определен процес ... всичко това отнема известно време, каза той. Начинът, по който предупреждаваме за вулканите, беше достатъчно добър преди 10 години."

Новата автоматизирана система за предупреждение е анализирала данни, събрани през последните девет години от остров Уайт. От тези данни са извлечени модели, които показват кога може да се случи евентуално изригване, базирано на сеизмичната активност преди изригването.

Системата успешно е прогнозирала четири от последните пет големи изригвания на Уакаари - липсващото изригване е било различно по вид и предшествано от напълно различна активност.

"Уловихме всички освен едно изригване, което беше различен тип, който не включва магма, а само изригване от плитката система и има различен тип прекурсорен сигнал, каза проф. Кронин. Така че в момента можем да идентифицираме основния нормален тип изригване и просто се опитваме да разработим втория модел, включващ плитки изригвания."

Според учените тяхната система, която е процес на разработка още преди изригването миналата година, би могла да даде предупреждение до 16 часа преди голяма активност на Уакаари.

Геолозите се надяват да адаптират данните, за да може системата да се прилага и за други вулкани, но признават, че тя не е напълно сигурна. Те също така са направили своите данни и софтуер с отворен код, позволявайки на други да използват данните с надеждата да подобрят инструмента.

Официалната агенция за наблюдение на вулканите в Нова Зеландия GNS Science заяви, че новата система може да бъде "потенциално полезно допълнение" към собствените й системи, но предупреди, че тя има своите ограничения като "всяка нова технология".

Друг учен, участващ в изследването, Дейвид Демпси от Университета в Окланд, също призна, че системата "не е без своите забележки".

"Системата не е на 100%, за да улови всяко бъдещо изригване, каза той пред Би Би Си. Когато получите сигнал за подозрителна активност, това не гарантира, че ще се случи изригване. Въпреки това това е подобрение спрямо сегашната система, която не дава краткосрочни предупреждения."

Дневник