Сградата на Народно читалище „Добри Войников“ да бъде предложена за получаване на статут на паметник на културата с национално значение. Това предлага в докладна записка до местния парламент общинският съветник доц. д-р Стефан Минков.

Към настоящия момент сградата на читалището е със статут на паметник на културата от местно значение.

„Става въпрос за старата сграда на читалището, построена през 1898 г., която да получи национален статут на културна недвижима ценност от ново и най-ново време. По този начин по-добре ще може да се рекламира историята на Шумен, да се представя градът като културен център. Освен това ще може да се кандидатства по програми за финансиране за поддържане на сградата в добро състояние“, обясни идеята си по време на Консултативен съвет Стефан Минков.

Според него ако предложението за кандидатстване се направи от името на Общинския съвет, то би имало по-голяма тежест.

Статутът на дадена културна недвижима ценност се определя със заповед на министъра на културата по предложение на Националния институт по недвижимо културно наследство, след провеждане на необходимите проучвания. Наскоро през тази процедура премина комплекс „Създатели на българската държава“, който получи национален статут.

Сградата на НЧ „Добри Войников“ е строена от 1895 г. до 1898 г. по идеен проект на френския архитект Мерсие. За облицовка, корнизи и други архитектурни мотиви е използван местен камък, тухли от фабрика “Труд” – Русе, борови греди за биндери за покривната конструкция от Хераклия /М. Азия/, железни греди за подовите конструкции от Германия, а цветните глазирани тухли са от Виена. Художествената изработка на кулисите и завесата е дело на виенските художници Макс Хагендорф и Водиянски, състуденти на учителя по рисуване Ив. Козаров, които прекарвали ваканцията си в Шумен.

Тържественото откриване на сградата става на 28 декември 1898 г. с представянето на пиесата “Иванко” от Васил Друмев. На 9 май 1899 г. е открит паметникът на Нанчо Попович, с което е завършен целият архитектурен замисъл на арх. Мерсие.

ШУМ.БГ