РИОСВ - Шумен установи обектите, заустващи непречистени отпадъчни води в канализацията на Каспичан. Това са дружествата „Айсис“ ООД и „Велпа“ ЕООД, съобщиха от екоинспекцията.

Днес след проверка по последващ контрол експерти са дали предписания на фирмите за прекратяване на заустването на непречистени производствени отпадъчни води и отвеждането им в градската канализация на Каспичан, посредством която те се отвеждат в река Провадийска.

Освен предписанията предстои и съставянето на акт за установяване на административно нарушение.

От екоинспекцията припомнят, че на 8 юли заедно с експерти на  Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР), Регионалната лаборатория към ИАОС и представители на „ВиК – Шумен“ ООД са реагирали с проверка на сигнал за оцветяване на реката от отпадъчни води на градската канализация на Каспичан, която се използва без изградена и въведена в експлоатация пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ).

След получаването на резултатите от протоколите от изпитването на отпадъчните води е констатирано отклонение от нормативно зададените показатели за експлоатацията на канализационната система, уточняват от РИОСВ.

ШУМ.БГ