Изпълнителният комитет на БФС взе решение да сключи договора за тв правата с "Нова броудкастинг груп", информира сайтът на централата след заседание вчера на ръководството в "Бояна".

Контрактът - или по-скоро разпределението на парите от него за клубовете, предизвика много полемика вече повече от месец. На предишно заседание на ИК бе обявено, че Кирил Домусчиев, който притежава Нова тв и фирмата "Футбол про медия", закупила правата от БФС, а също така е член на Изпълкома, е предложил 32,5 милиона лева до сезон 2025-2026, което прави по 6,5 млн. на година - както досега.

Другите две оферти били за значително по-малко пари. "Левски" - чрез Наско Сираков, а впоследствие и ЦСКА-София, оспориха споразумението с Нова с аргумента, че са ощетени, тъй като генерират най-голям зрителски интерес, а получават малко пари, тъй като принципът на разпределение е на различна основа. Те заплашиха да не пуснат камерите на стадионите си - нещо, за което могат да бъдат извадени от групата, според правилниците на БФС и Закона за спорта.

Преди дни имаше среща на всички страни по казуса, включително и представители на клубовете от професионалния футбол. На нея единствените, които се опълчиха на договора, бяха "Левски" и ЦСКА-София. БФС заявява, че именно този факт дава основание да подпише с Нова - огромното мнозинство "за".

Предстои нова среща, на която ще се обсъжда разпределението на парите. А "Левски" междувременно обяви след Общото си събрание преди дни, че е напът да постигне разбирателство с "Нова" - клубната телевизия да стане част от пакета "Диема Екстра", а по нея да се излъчват домакинските мачове на клуба. Така най-малкото ще се види колко хора гледат "сините".

Изпълкомът утвърди датите на новите първенства в българския футбол. Първа и Втора лига, а също така Елитните юношески групи, стартират на 7-10 август. Последните мачове от есенния дял са на 15-16 декември. Сезонът се подновява на 19-22 февруари и е заложено да приключи на 21-24 май, като финалът за Купата е на 19 май. Ранното завършване е заради Евро 2020.

Централата уточнява, че са възможни промени, предвид развитието на епидемията.

Преди началото на заседанието и.д. шефът на БФС Михаил Касабов награди Димитър Пенев по случай 75-годишния му юбилей.

Клуб Z