Организаторите на олимпийските игри в Токио се подготвят да проведат форума догодина дори ако ситуацията с разпространението на коронавируса не се подобри съществено. Това заяви изпълнителния директор на организационния комитет Тоширо Муто.

"За нас е доста трудно да очакваме, че пандемията ще бъде овладяна. Но ако можем да организираме игрите по време на коронавируса, Токио може да бъде модел за подражание за следващите олимпийски форуми или други различни международни събития", каза Муто.

Събитието трябваше да започне в петък, но заради пандемията най-големият спортен форум беше преместени за 2021 г. Съмненията за провеждането им остават заради евентуални нови вълни на коронавируса, като в столицата на Япония беше обявена най-висока степен на опасност от заразяване.

Досега разходите по организацията са над 12.6 милиарда долара, а забавянето ще доведе до голямо оскъпяване. Скорошно проучване показа, че повечето жители на Токио са против провеждането на игрите догодина.

На фона на заплахата Муто вярва, че игрите в Токио може да бъдат пример в един свят след пандемията.

"Организирайки успешно игрите в Токио, силно се надяваме, че ще можем да създадем наследство, което да остане в историята на човечеството", добави Муто.

Дневник