Жителите на селцето Локули на италианския остров Сардиния поставиха Гинес рекорд с изготвянето на най-голямата пита от овче сирене пекорино с тегло 598,5 килограма, предаде агенция ЮПИ.

То е било получено от суровината на 12 май 2019 година и е било оставено да отлежава в продължение на 12 месеца, преди да бъде официално поканен специалист от Гинес, за да удостовери постижението.

С него е подобрен предишния рекорд в дисциплината, който се държеше от пита с тегло 534,6 килограма, приготвена в град Асколи Пичено в област Марке в Централна Италия през 2009 година.

"Сардинското сирене-рекордьор беше направено по традиционен способ и показва майсторството на нашите млекари и нашата висока кулинарна култура", заяви Ана Пицалис, която изработи дървения калъп, в който беше оставено пекориното да узрява. 

Дарик