За по-малко от месец от старта на приема на заявления за отпускането на целева помощ за отопление през предстоящия сезон до момента са приети 3550 заявления. От тях 322 вече са одобрени, а останалите молби са в процес на обработка, съобщиха от Регионална дирекция “Социално подпомагане” в Шумен.

Кандидатстването започна на 1 юли и ще продължи до 31 октомври.

За предстоящия отоплителен сезон помощта се увеличава с 30 лв. повече от м.г. и става 495,80 лв., като в същото време увеличението на пенсиите от 1 юли няма да се отрази на правото на достъп до помощта.

Освен по-високия размер на помощта се разширява и обхватът на подпомаганите лица, като най-голям той е при рисковите групи - възрастните хора, тези с увреждания и родители, отглеждащи сами децата си, които учат.

„Въведени са и три нови целеви групи - деца, които не ходят на училище, деца, които не ходят на училище, но са регистрирани в дирекции “Бюро по труда“ и родители, отглеждащи деца, които не посещават учебно заведение. Целта е с новите целеви групи да се стимулира връщането и задържането на децата в образователната система “, обясни директорът на дирекцията Мартина Драгнева.

През миналия отоплителен сезон в Шуменско за подпомагане с целева помощ за отопление са кандидатствали 12 121, от тях подпомогнати бяха 10 185 лица и семейства.

ШУМ.БГ