Започнаха проверките в стопанствата на Североизточното държавно предприятие (СИДП) за готовността им да се справят с евентуални пожари през летните месеци, съобщиха от пресцентъра на СИДП.

Експерти на РДГ-Шумен, РДПБЗН и СИДП инспектираха поделенията в област Шумен. Те установиха, че са закупени необходимите облекла и предпазни средства, а автомобилите, които се използват при гасене са изправни.  Осигурени са достатъчно гръбни пръскачки, за да може при нужда екипите да гасят и в най-недостъпните места. Почистени са минерализованите ивици и лесокултурните прегради.

По време на проверките инж. Николай Стоянов от РДГ-Шумен коментира, че заради засушаванията през последните години значително се е понижило нивото на язовирите и реките в района. Според него това възпрепятства зареждането на автомобилите на огнеборците и би създало проблем при голям горски пожар. Стоянов предложи на няколко лесни за достъп места, по бреговете на река Камчия и язовир „Тича“, да бъдат изградени шахти, от които по-бързо да се изпомпва вода при необходимост. Експертът на шуменската дирекция смята, че за средства за съоръженията кметовете могат да кандидатстват пред Фонда за бедствия и аварии.

Проверките в стопанствата на СИДП ще продължат до края на юли.

ШУМ.БГ