Китайската държавна телевизия CCTV спира излъчването на мачовете от Висшата лига на Англия, информира "Блумбърг", позовавайки се на свои източници. 

Снощният двубой "Ливърпул" - "Челси" (5:3) е отпаднал от програмата. Това се отнася и за последния кръг на сезона, който е в неделя. Не е ясно дали мярката ще остане и за следващия шампионат, който ще започне в края на лятото.

Според "Блумбърг" свалянето на Премиърлийг е заради дипломатическите проблеми между Китай и Великобритания.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън иска да отстрани технологичния гигант Huawei от изграждането на британската 5G мрежа. Британският външен министър Доминик Рааб обяви, че договорът за екстрадиция с Хонконг ще бъде прекратен заради противоречивия китайски закон за национална сигурност, който Пекин налага силово в града. Заради казуса с Хонконг САЩ и Великобритания са в коалиция срещу Китай, а и от двата лагера валят обвинения за "груба намеса".

Това не е първият случай, в който CCTV спира излъчване на спортни събития заради политически казуси. През миналата година бяха свалени мачове от Националната баскетболна асоциация (НБА) заради оказана подкрепа от страна от отбори за демонстрациите в Хонконг.

Държавната телевизия в Китай още не е коментирала за "Блумбърг", а британското посолство в страната е отказало да вземе позиция.

Същевременно мачът "Ливърпул" - "Челси" можеше да се гледа в Страната на изгряващото слънце чрез платените платформи.

В последните години английските грандове гледат на Китай като на пазар, на който да печелят пари. "Манчестър Юнайтед" и "Тотнъм" играха демонстративен мач през 2019 г. в Шанхай, а "Манчестър Сити" направи турне и се срещна с президента Си Дзинпин, който е фен на футбола.

В края на миналата година китайското външно министерство открито критикува звездата на "Арсенал" Месут Йозил, подкрепил мюсюлманското малцинство уйгури, което е репресирано от властите в Китай. Тогава Пекин заяви, че германецът "се е заблудил от фалшиви новини".

Преди това Китай не излъчи мач между "Арсенал" и "Манчестър Сити". Това провокира "топчиите" да се дистанцират от коментара на играча им.

Клуб Z