Водата от четири обществени чешми в Шумен и край града е годна за пиене, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Пробонабирането и лабораторния контрол са извършени на 21 юли, уточниха от РЗИ.

По всички изследвани показатели отговаря водата от чешмата в град Шумен на ул. „Янко Сакъзов”, чешма № 1 и чешма № 2 по пътя за с. Лозево и чешмата на разклона за с. Кочово по пътя от с. Лозево за с. Новосел;

С отклонения по микробиологични показатели е водата от чешмите до к-с „Кьошковете”, по пътя за Паметник „Създатели на българската държава”, местност „Бабешкия мост“ в кв. „Боян Българанов“, на кръстовището на ул. „Тетово“ и ул. „В. Левски“ (срещу Томбул джамия), по пътя от гр. Шумен за кв. „Дивдядово“, в кв.“ Дивдядово“ -  ул. „Изворна“ до комплекс „Бохеми“, на ул. „Поройна“. Водата от тези чешми не следва да се ползва за пиене, предупредиха от здравната инспекция.

От там допълниха, че получените резултати отразяват моментното състояние на водата от местните водоизточници. Качествата на водата от тях зависят изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна обработка (дезинфекция).

ШУМ.БГ