Само 48 секунди не стигнаха на Александър Алексиев да счупи собствения си рекорд при колоездачите в Обиколката на Витоша. За трета поредна година той спечели надпреварата, известна като "Витоша 100", но остана зад върховото си постижение.

Алексиев завърши за 3.56:32 часа. За втора поредна година той слиза под четири часа за 100-те километра.

Победителят пое лидерството от началото и не го изпусна до край. На първата третина водеше с близо 5 минути, а по средата на разстоянието - вече с над 10 минути. Втори и трети неизменно бяха неговите съотборници от "Велораптър" Владислав Гюров и Калин Русев - на 21 минути и на половин час.

"Движех се в темпото за рекорд и физически бях готов за ново върхово постижение, но техническа повреда ми отне над 4 минути за поправка на велосипеда и това ме забави", каза след финала Алексиев.

При жените Христина Козарева защити титлата си от миналата година. Състезателката на "Велораптор" финишира за 5.29:02 ч., далеч от рекорда на Анелия Карагьозян от 2016 г. - 5.12:11 ч.

На второ място сензационно завърши едва 12-годишната Йоана Вълканова от "Олимп", финиширала на 19 минути след шампионката. Трета е Ивета Костадинова, на 39 минути след победителката.

На старт застанаха представители на 22 държави. Тази нощ Обиколката продължава със старта на бегачите.

Дневник