Женската тенис асоциация (WTA) има стратегия за справяне с кризата, предизвикана от коронавируса COVID-19. Това обяви изпълнителният директор на организцията Стив Саймън. Според него елитния дамски тенис може да издържи настоящата ситуация, но ще се стабилзира не по-рано от 2022 г.

Турнирите при дамите бяха спрени през март след избухването на епидемията от COVID-19 по света. След пауза от пет месеца първата надпревара ще бъде в Палермо от 3 август.

Голям удар обаче WTA ще претърпи след окончателното отлагане на турнирите в Азия. Традиционно там се провеждат финалите при дамите, като това са надпреварите с най-големи наградни фондове.

"WTA не се различава по нищо от останалите бизнеси по света, така че и ние сме засегнати от световната криза. Бяхме ударени сериозно, защото когато си загубил 50 или 60 процента от годината, то приходите ти спадат драстично. Ние имаме разработена антикризисна стратегия, която вече е в сила", коментира Саймън пред "Ройтерс".

Директорът на WTA е на мнение, че наградните фондове ще трябва да бъдат намалени и 2021 г. ще бъде сезон на сериозно свиване на разходите.

"Не мисля, че ще се завърнем към нормалността преди 2022 г. Засега плановете ни са как да се справим с настоящата ситуация, след което да обърнем поглед към следващата година, която се очертава също да бъде много необичайна и трудна", добавя директорът.

Дневник