Всички си спомнят Кари Грант като шпионин във филма "Небезизвестните" на Алфред Хичкок, но това, което малцина знаят, е, че актьорът е проявил таланта си на двоен агент и в реалния живот.

Това разказват сестрите Клара и Джулия Купърбърг в последното си разследване - "Шпионите, които дойдоха от Холивуд". В 50-минутния документален филм те ни отвеждат в Холивуд през 30-те г. на ХХ век: мистериозен, изненадващ и очарователен едновременно, по следите на знаменитостите, станали шпиони.

Разсекретяването на националните архиви във Вашингтон през 2008 г. позволи да се разкрие самоличността на 24 хил. души, които са работили тайно за ОСС, предшественика на ЦРУ, създаден от Рузвелт през 1942 г., по време на Втората световна война.

И изненада: сред изобилието от имена се оказват и тези на някои известни личности от онази епоха, като Кари Грант, Грета Гарбо, Марлене Дитрих, Джоузефин Бейкър, Джон Форд, Уолт Дисни, Лесли Хауърд, братята Уорнър или Ян Флеминг.

Да, бащата на митичния Джеймс Бонд, също е работил за тайните служби. Смущаваща информация, като се има предвид, че някои от тези актьри са се превъплътили в шпиони на големия екран.

Когато реалността надхвърля фикцията...

Но защо са били използвани звезди като тайни агенти? Отговорът е прост: никой не би заподозрял, че звездите на седмото изкуство служат на страната си. Те са се радвали на най-доброто прикритие, известността им е позволявала да събират информация, да преминават през границите и лесно да проникват в пронацистките среди, без някой да ги заподозре. Всеки по свой начин, тези мъже и жени са поемали големи рискове, за да помогнат на Съюзническите сили и да преобърнат хода на Втората световна война.

Чрез многобройни видеозаписи и архивни фотографии се разкрива едно напълно неподозирано, но най-вече вълнуващо лице на историята, разказано от участниците във филма: Джона Мендес, бивш агент на ЦРУ, Дебора Плиско, автор на книгата Celebrities Spies True Stories, както и историците Крейг Дитуейлър и Тони Маета.

Дир.Бг