Двойка пауни и 5 млади муфлона са най-новите обитатели на Зоокъта в Шумен. Все още обаче им се радват само гледачите и служителите на общинското строително предприятие, защото от година обектът е затворен за посетители заради основен ремонт.  

Животните са пристигнали преди дни като дарение от зоопарковете в Айтос и Варна, обясниха служители на местния Зоокът. Пауните са настанени в новоизградената волиера вдясно от входа. Там компания им правят кеклици, фазани и пъдпъдъци - също подарък от съседни градове. 

Муфлоните пък живеят в част от пространството, което преди години бе дом на мечки. Те обаче имат на разположение и високата поляна в западната част на парка. 

"Няма как да се пуснат посетителите все още. Тук си е строителна площадка, режат се железа, хвърчат искри, опасно е", каза за ШУМ.БГ зам.-шефът на ОП "Строителство и благоустрояване" Гюнай Тефиков. Той обясни, че шуменци са свикнали със своя Зоокът и интерес към новите животни ще има, но призна, че не е наясно кога ще приключи ремонтът. 

Възможно е той бъде частично завършен и да отвори за посетители още този септември, но има вероятност, ако се намерят средства, ремонтът да продължи и догодина. 

По проект в Зоокъта ще бъдат настанени 2 вида маймуни - сини морски котки и мармозетки, както и рис, вълци, миещи мечки и екзотични папагали. Намирането на всички тези животни вече било договорено. 

ШУМ.БГ