Хората са се заселили в Северна Америка много по-рано, отколкото се смяташе досега, според нови археологически находки от Мексико.

Данните показват, че хората са живели там преди 33 000 години - около 15 000 години по-рано от приетата възраст за най-ранното селище в Америка, съобщиха учени в сряда.

Резултатите са базирани на работа в пещерата Чикиуите (Chiquihuite) - високо разположено скално убежище в Централно Мексико. Археолозите откриха над 1900 каменни сечива, което предполага, че пещерата е била използвана поне 20 000 години.

Историята за това как и кога Homo sapiens пристига в Америка - последната голяма земна маса, която се населява от нашия вид - е ожесточено дискутирана сред експертите и новите открития вероятно ще бъдат оспорени.

През втората половина на ХХ век сред археолозите в Северна Америка се появява консенсус, че хората от културата Кловис са били първите, които са достигнали Америка, преди около 11 000 - 13 000 години.

Те преминават сухопътен мост от днешна Русия до Аляска преди около 13 500 години, през последния ледников период, и се преместват бавно юг през коридор между две масивни ледени плоскости. Тази сухопътна връзка - известна като Берингия - впоследствие изчезва под вода с топенето на ледовете.

Смята се, че тези ловци на едър дивеч са допринесли за изчезването на мегафауната - големи бозайници като мамут, мастодон и различни видове мечка, които са населявали региона до края на последната ледникова епоха.

Археологически доказателства - включително уникално изработени копия - предполагат, че културата Кловис е дала началото на коренното население на Северна Америка. Но моделът започна да бъде оборван през последните две десетилетия с откриването на няколко древни човешки селища, датиращи две или три хиляди години по-рано.

Преди Кловис?

Докато идеята за културата Кловис и Берингия ставаше все по-популярна, всякаква информации за по-ранни населения бяха отхвърляни като ненадеждни и археолозите спряха да търсят признаци на по-ранни култури.


Но през 80-те години се появиха солидни доказателства за 14 500-годишно човешко присъствие в Монте Верде, Чили. В началото на този век беше приета и датировката на други обекти, преди появата на Кловис - включително 15 500-годишният комплекс Бътърмилк Крийк (Buttermilk Creek) в централен Тексас.

Сега Киприан Арделеан от Университета на Аутома де Закатекас, Мексико, Том Хигъм от Университета в Оксфорд и техни колеги са открили доказателства за човешко население много преди познатите ни обекти в централните северни мексикански планини.

Резултатите са публикувани в списание Nature.

"Това е уникален обект, никога досега не сме виждали подобно нещо", каза пред Би Би Си проф. Хигъм. "Доказателствата от каменните инструменти са много, много убедителни. Всеки може да види, че това са нарочно произведени каменни инструменти и има много от тях."

"Вероятно е хората да са използвали това място сравнително постоянно, може би в периодични сезонни епизоди, част от по-големи миграционни цикли", заключава проучването.

Методи на датиране

Екипът е разкопал стратиграфски участък с дълбочина 3 м - последователност от почвени слоеве, подредени в реда, в който са били депозирани - и открил около 1900 каменни артефакта, направени през хиляди години.

Изследователите са успели да датират 50 проби от кости, въглени и утаечен материал, свързани с каменните инструменти, използвайки две различни техники.

Първото - радиовъглеродно, датиране разчита на начина, по който радиоактивната форма на елемента въглерод (въглерод-14) се разпада с течение на времето. Второто - оптично стимулирана луминесценция (OSL), работи чрез измерване кога за последен скали и почви са били изложени на светлина.


Получените резултати от двете техники съвпадат, което придава "по-голяма достоверност на данните, особено за най-старите находки", обяснява Хигам.

Откритията биха могли да накарат учените да разгледат наново други места, за които има съмнения, че може да са били населявани много преди Кловис.

"В Бразилия има няколко места, където имате каменни инструменти, които са датирани на преди 26 000 - 30 000 години, подобни на нашите данни", каза проф. Хигам.

Различно обяснение

Проф. Дейвид Мелцер от Southern Methodist University в Далас, Тексас, който не е участвал в изследването, заяви, че резултатите са "интересни", но предупреди, че "не е достатъчно да се каже, че каменните образци биха могли да бъдат културни артефакти - трябва да се покаже, че те не са естествени". Естествените процеси могат да имитират някои видове каменни инструменти, каза проф. Мелцер.

Според него има и много необяснени неща за използването на пещерата. Тя е на над 1000 м надморска височина, което повдига въпроса защо хората не са живели по надолу в долината и защо са се връщали постоянно там. "Не много обекти имат такъв тип дългосрочно повтарящо се присъствие на хора, освен ако на мястото няма нещо много полезно или лесно достъпно."

Начини на пътуване

В периода преди 26 000 - 19 000 години морското равнище е било достатъчно ниско, за да могат хората лесно да преминат от Сибир в Америка през Беринговия сухопътен мост, но за момента не е известно как това би могло да стане по-рано.

"Последните данни сочат, че преди 26 000 години Берингия може да е била доста непривлекателно място за хората. Възможно е да е било силно заблатено и много трудно да се пресече", каза проф. Хигам. "Все още смятаме, че най-вероятният сценарий е хората да са дошли по крайбрежен маршрут, може би дори използвайки лодки."

Макар данните да показват население в Америка преди 26 000 години, е вероятно това да са били спорадични и малки групи. Едва много по-късно, между преди 14 000 и 15 000 години, населението значително се увеличава. Това съвпада с температурния скок в края на последната ледникова епоха, когато се наблюдават повишения от 7 градуса в интервала от две до три години.

Коренни американци

Учените не са успели да съберат достатъчно ДНК материал с добро качество за анализ от пещерата Чикиуите. Предишни доказателства от ДНК показаха, че хората от културата Кловис споделят много прилики със съвременните индианци.

Сега учените ще искат да разберат как тези по-стари популации се отнасят към по-късните човешки групи, обитавали континента.

В същия брой на Nature проф. Хигъм и Лорена Бесера-Валдивия от Оксфорд описват как са използвали датировки от 42 археологически обекта в Северна Америка и Берингия, за да изследват как хората се разселват. Резултатите разкриват човешко присъствие, простиращо се хиляди години назад преди Кловис.

"Ясно е, че хората са били в Америка много преди развитието на технологията Кловис в Северна Америка", казва Рут Грун, професор по антропология в Университета в Алберта, в коментар за новите открития.

"Това са промени в парадигмите, които формират нашето разбиране за първоначалното разпръскване на съвременните хора в Америка", добави Бесера-Валдивия.

Дневник