Главният прокурор на България Иван Гешев пристигна днес на изненадващо посещение в Шуменска област. Първо той посети Съдебната палата в областния град, след което отиде в съда във Велики Преслав. 

За визитата медиите бяха известени 30 минути преди импровизирания брифинг на главната улица в старата столица.  

Гешев заяви, че повод за посещението му е фактът, че на територията на 3 населени места в Шуменско се провежда специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност, борбата с която е приоритет за прокуратурата и МВР. Главният прокурор отчете спад на кражбите и грабежите през миналата седмица с 20%, както и спад на телефонните измами с 90% на годишна база.

"Целта ни заедно с партньорите ни от МВР е към края на годината битовата престъпност да я сведем до едни доста по-ниски нива и да дадем сигурност на нормалните български граждани. Защото София не е България". Ние ще продължим в тази насока, въпреки всичко, защото знаем, че това го искат българските граждани", каза Гешев. 

На въпрос, как му се отразяват непрестанните протести с искане за оставката му, Гешев заяви, че няма да прави политически коментари, като заяви, че се намираме в предизборна ситуация. "Ясно е, че политици искат да извлекат политически дивиденти, включително и на гърба на Министерството на вътрешните работи и на Прокуратурата. Това си е проблем на прокуратурата", каза той и добави, че всеки български гражданин има правото да протестира и да изразява гражданската си позиция. 

За да бъда честен, а никога не съм се ограничавал и не съм се притеснявал да казвам личното си мнение, ще кажа следното - правата на всеки български гражданин свършват там, където навлизаш и нарушаваш чужди права. Когато протестираш, ти трябва да спазваш законите на страната. И не можеш да говориш за върховенство на закона, а да нарушаваш правилата", каза главният прокурор.  

Посещението му в областта продължи в Смядово, където се срещна и разговаря с кмета на общината Иванка Петрова. 

ШУМ.БГ