Шумен събира състезатели от страната и чужбина на най-голямата надпревара по спортно ориентиране за 2020 г. Тази година тя съчетава две състезания –  за традиционната Купа „Шуменска крепост-СиВен“ и за Купа „България“. Стартът ще бъде даден утре. Състезанията ще продължат до 2-ри август. 

Това съобщиха на брифинг в сградата на общината кметът на Шумен Любомир Христов, председателят на клуб „Национална спортна академия СиВен“ Венцислав Венев и председателят на клуб по ориентиране  и клуб „Мадарски конник“ Георги Колев.

Надпреварата ще се проведе на територията на Шуменското плато, като първият ден състезанието за купа „Шуменска крепост“ ще бъде в района на Стария град, а три дни надпреварата за купа „България“ ще обхваща района на Паметник „Създатели на Българската държава“

„Състезанието се превръща в празник на ориентирането, защото съчетава две състезания. Интересът е огромен. По тази причина ще дойдат изключително голям брой участници. Спецификата на състезанието е такова, че хората стартират в минутна интервална разлика и в продължение на три часа ще се стартира и финишира. Тоест, спазваме една от ограничителните мерки, да не се събират повече от 50 души. Във финалната арена хората ще се движат с предпазни маски“, обясни Георги Колев.

Той допълни, че възрастовите групи на участниците е от 12 до 80+, като ще има и отделни маршрути за до 10-годишни състезатели. Дължината на маршрутите, в зависимост от възрастовата група и степента на подготовка на ориентировачите е от 2 хил. м. до 9200 м.

Освен от България, участници ще има и от Чехия, Финландия, Турция и Румъния. Очакват се общо около 700 души. 

Състезанието по ориентиране се организира от шуменския клуб „Мадарски конник“ и НСА - СиВен, със съдействието на община Шумен.

„С провеждането на такова голямо събитие в Шумен, ние помагаме и на бизнеса, тъй като хотелите в Шумен ще бъдат пълни.  От страна на общината ние съдействахме за всичко, което пожелаха организаторите от нас. Ще вземем всички необходими мерки, за да бъдат спазени изискванията според заповедта на министъра на здравеопазването“, каза кметът на Шумен Любомир Христов.  

ШУМ.БГ