Германия въвежда от следващата седмица задължителен тест за новия коронавирус за всички, които влизат в страната от държави, смятани за рискови. Това съобщи гнапресконференция оворителят на здравното министерство, цитиран от "Ройтерс".

В понеделник Берлин обяви планове за безплатни и задължителни тестове за COVID-19 за всички, които се прибират от почивка от такива държави. Целта е да се предотврати разрастването на пандемията с навлизането в сезона на отпуските и пътуванията зад граница.

Към момента няма германски ограничения за пътуващи от България и страната не е в списъка с рискови страни, поддържан от института "Роберт Кох".

Този списък е от 20 юли и определя, че който влиза в Германия, след като през последните 14 дни е бил в такава страна, трябва да се подложи на карантина.

Съставът на списъка се определя в съвместен анализ и решение на федералните министерства на здравеопазването, външните и вътрешните работи. Единият от двата основни използвани критерия е дали има над 50 нови заразени на 100 хиляди души през последните 7 дни. Вторият е дали има признаци за страните под този праг, че скоро може да го надхвърлят, в национален или локален мащаб са огнищата, какъв е капацитетът на тестове и др.

Дневник