За Полша може да има финансови последици, ако се оттегли от т.нар. Истанбулска конвенция за предотвратяване насилието над жени, съобщи "Ройтерс", цитирайки новия министър на Франция по европейските въпроси Клеман Бон. Според агенцията той е заявил това в интервю за радио France Inter.

Страната може да бъде "ударена по портфейла" благодарение на нови механизми за достъпа до средства от бюджета на ЕС, ако отмени ратификацията на конвенцията на Съвета на Европа, допълва агенцията отговора на Бон.

Преди дни Збигнев Зьобро, министърът на правосъдието във Варшава, който е от малък консервативен партньор в управляващата коалиция, заяви, че Истанбулската конвенция противоречала на традиционни и религиозни ценности в страната, поради което ще инициира през Министерството на труда и семейството проедура за оттеглянето от нея. Документът нарушава също така родителски права и има идеологически характер, с който министерството му не се съгласява, допълни Зьобро.

Радиото разпространи част от интервюто с доскорошния съветник на президента Еманюел Макрон, в която той критикува хомофобските действия на местни власти в Полша.

"Трябва политическа мобилизация. За тези, които все още не знаят, има в Полша декларирани от общините зони, наречени LGBТ Free. Тоест магазини и централни квартали, в които хора не са добре дошли заради сексуалната си ориентация", казва Бон. "Това е скандално, плашещо и се случва в Европа. Може и трябва да бъде изобличено!"

Той продължава: "Но не трябва да се задоволим с оплакване и изобличаване, трябва да се създадат механизми за санкция. Има ли днес такива? Не. Не все още. Съществуват европейски процедури, дълги, сложни и те не са на висота. Затова е нужно да водим тази правна битка. За да може днес държава, която не спазва основни ценности: независимост на медиите и спазване правата на човека, да бъде санкционирана финансово, ако се налага.

Нямаме все още начин за санкциониране, но имаме бюджет, по който се работи в идните месеци. Трябва да водим битка, защото виждаме, че в сърцето на Европа свободата, достойнството и правата на хората не са все още солидно достижение. Държави, които се присъединиха към Европа, тъй като тя представлява надежда, свобода, се връщат обратно. И това е плашещо!"

Действията на Зьобро бяха посрещнати предпазливо от "Право и справедливост", водещата управляваща партия. Нейни представители дори критикуваха плановете му. Полша подписа през 2012 г. конвенцията и я ратифицира през 2015 г.

Бон бе назначен от Макрон за министър по европейските въпроси (бел.ред. - това е по-скоро позиция на зам.-министър) в неделя. Той е на 37 години, известен англофил и влиятелен глас във формирането на политиката на Елисейския дворец към Европа. Възпитаник на елитното училище за административни кадри ENA, Бон никога не е заемал изборен пост, но добре познава как функционира правителството, защото бе съветник по въпросите на бюджета на бившия премиер социалист Жан-Мак Ейро. След това той попадна в екипа на министерството на икономиката при Макрон.

Дневник