Българското правителство има право да намали ДДС за алкохола временно или за консумация на място, стана ясно от отговори на Европейската комисия за "Дневник".

Бюджетната комисия на парламента одобри днес ставката на ДДС за бирата и виното да бъде намалена на 9 %. Текстът е включен в преходните и заключителни разпоредби в Закона за местните данъци и такси, с които се променя Законът за ДДС. Предложението е внесено от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Промяната бе оповестена в понеделник от премиера Бойко Борисов докато представяше пакет социални и икономически мерки срещу кризата, предизвикана от коронавируса.

След обявяването на плана на правителството се появиха мнения, че България няма право да намалява ДДС за алкохола на 9%, понеже това противоречи на европейска директива. От еврокомисията обаче обясниха друго.

"Държавите-членки вече имат правото да разрешат намален ДДС за консумацията на алкохол на място", казват изрично от институцията.

"Службите на Европейската комисия вече предложиха на държавите членки да демонстрират гъвкавост по въпроса за задълженията по ДДС на бизнеса по време на пандемията от COVID-19. В този контекст трябва да се отбележи, че определени държави-членки вече приеха спешни мерки, специално за подкрепа на туристическия и ресторантьорски сектор", допълват още те. "Изглежда възможно директивата за ДДС да се интерпретира гъвкаво по отношение на намаляването на ставката на ДДС за ограничен период от време, като се вземат предвид предложенията на Комисията за реформа от 2018".

Въпросната директива е Директива 2006/112/ЕО относно общата система на данъка върху добавената стойност. Сегашните правила гласят следното: стандартната данъчна ставка не може да бъде по-ниска от 15%, но държавите-членки имат право на една или две намалени ставки. Те могат да се приложат само към стоките и услугите, споменати в приложение III на директивата.

Първата точка в приложението гласи: "Хранителни продукти (включително напитки, но с изключение на алкохолни напитки) за човешко и животинско потребление;".

Точка 12а) обаче позволява намаляването на ДДС за "ресторантьорски и кетъринг услуги, като е възможно да се изключи доставката на (алкохолни и/или безалкохолни) напитки". Според отговорите на Комисията това позволява на страните членки да намалят данъка за консумация на алкохол на място.

Точка 12 урежда намаляването на ДДС за "настаняване, предоставяно в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани".

Разрешено е също намаляването на данъка за входове за спортни събития и използване на спортни съоръжения.

Дневник