Оценката на базите на футболния ЦСКА - стадион "Българска армия" и тренировъчната база в Панчарево, беше намалена значително и се върна до предварително очакваните нива. Преизчислената сума е 23 310 700 лева, обяви министърът на спорта Красен Кралев.

През април базите бяха оценени на 32 274 900 лева, което предизвика силно възмущение в ръководството на футболния клуб. Основанията за реакцията им бяха свързани с очакванията оценката да е с около 10 млн. лева по-ниска.

Сега "ЦСКА-София" ще трябва да внесе тази сума (23.3 млн. лева), за да може съвместно с държавата да бъде учредено дружеството "Спортни имоти Българска армия", което ще е важна крачка към модернизацията на съоръженията. Държавата ще се включи чрез апортиране на стойността на имотите.

Адвокатът на червените Станислав Трендафилов заяви пред "Дневник", че нова оценка е разумна. По думите му другата седмица предстои да се изчистят наемните отношения между клуба и "Сердика спортни имоти", която е собственик на базите, да се изчисти документацията след направените инвестиции от червените и да се прекрати договорът за наем.

"След учредяване на съвместното дружество се премахват всички пречки до започване на законовите процедури, свързани със строителството на всеки нормален обект", каза Трандафилов. Той припомни, че клубът вече има издадена виза за проектиране.

Стъпка по стъпка

Миналото лято собственикът на "ЦСКА-София" Гриша Ганчев заяви пред "Капитал", че финансирането на проекта за стадиона е осигурено - 10 милиона евро собствени средства и 20 милиона от датски инвестиционен фонд.

Сега Трендафилов каза, че според него клубът няма да има проблем да внесе необходимата сума, за да се задвижи процедурата.

"Дружество "Сердика спортни имоти" ЕАД и ЦСКА са в готовност да пристъпят към следващия етап на реализиране на проекта за цялостната реконструкция и изграждане на нов спортен обект от национално значение на мястото на стадион "Българска армия", написа Кралев във "Фейсбук". В новото дружество ЦСКА ще участва чрез своето "Арена ЦСКА".

"В следващите дни предстои среща между заинтересованите страни, на която ще бъдат уточнени всички детайли във връзка с провеждане на описаните по-горе процедури, както и обсъждане на конструктивни идеи за бъдещо развитие на новото дружество и проекта за цялостната реконструкция и изграждане на нов спортен обект", добави министърът.

Миналия октомври Ганчев каза, че до 15 март 2021 г. ЦСКА ще има нов стадион. Последва обаче забавянето около съставянето на първата оценка, както и процедурата до стигането до втората.

Преди две години и половина червените сключиха договор с министерството на спорта за ползването на базите срещу 62 хил. лева месечен наем и 1.1 млн. лева минимална инвестиция.

Част от вложените в модернизацията средства вероятно ще бъдат признати като изпълнение на ангажимента за задължителни инвестиции, а друга част - приспаднати от наема.

Дневник