Провеждане на олимпийските игри в Токио пред органичен брой зрители е вариант за организаторите. Това заяви изпълнителният директор на организационния комитет Тоширо Муто.

Според него нито Япония, нито Международният олимпийски комитет (МОК), гледат в посока, в която форумът да се състои без публика или да бъде отложен отново.

"Господин Бах (председателят на МОК) не гледа към този сценарий. Той може би мисли за ограничен брой зрители с пълно внимание върху социалната дистанция", каза Муто пред Би Би Си.

Заради пандемията най-големият спортен форум беше преместен за 2021 г. Съмненията за провеждането му обаче остават заради страховете от разпространението на коронавируса, като някои експерти в медицината не виждат възможност за организиране на игрите без наличието на ваксина.

"Ако има готова ваксина, това ще бъде от полза, но не казваме, че не можем да проведем събитието без нея и това не е предпоставка. Трябва да изградим среда, в която хората да се чувстват в безопасност. За спортистите и семейството на МОК може да се наложи да се правят тестове преди и след влизане в Япония, както и прилагането на строги медицински правила около плановете за настаняване и транспорт", допълни Муто.

Дневник