Правителствата на страните от ЕС наложиха санкции на поделение на руското военно разузнаване и на четирима руски офицери от това поделение заради кибер атаки. Те са опитали да проникнат "с потенциално значително въздействие" в мрежите та Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) в Нидерландия.

Това е станало през април 2018 г., т.е. месец след атаката с бойно вещество от групата "Новичок" срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солзбъри. Проби от веществото бяха изпратени за независим анализ в ОЗХО, която следи за производството, съхраняването и употребата на бойни отровни вещества.

Санкционирано е Главното управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация (ГУ/ГРУ) в Москва.

Главният център за специални технологии (ГЦСТ), известен още като "Подразделение 74455", е отговорен за кибератаките със значително въздействие, задействани извън Съюза и представляващи външна заплаха за Съюза или неговите държави членки, и кибератаки със значително въздействие върху трети държави, в т.ч. кибератаките от юни 2017 г., известни в публичното пространство като "NotPetya" или "EternalPetya", и кибератаките срещу електроенергийната мрежа на Украйна през зимата на 2015/2016 г., се казва в официалното съобщение на Съвета на ЕС.

В текста се обяснява още:

"NotPetya" или "EternalPetya" прекъсват достъпа до данните на редица дружества в Съюза, в Европа като цяло и по света, като заразяват компютрите със софтуер за изнудване и блокират достъпа до данните, което освен всичко друго води до значителни икономически загуби. Кибератаката срещу електроенергийна мрежа на Украйна води до частичното ѝ изключване през зимата.

"NotPetya" или "EternalPetya" е дело на извършител, известен в публичното пространство като "Sandworm" (изв. още като "Sandworm Team", "BlackEnergy Group", "Voodoo Bear", "Quedagh", "Olympic Destroyer" и "Telebots"). Той стои и зад атаката срещу електроенергийната мрежа на Украйна.

Главният център за специални технологии към Главното управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация играе активна роля в действията в киберпространството, дело на Sandworm, и може да бъде свързан с него.

Санкционираните агенти са: Алексей Валериевич Минин, Алексей Сергеевич Моренец,     Евгений Михайлович Серебряков, Олег Михайлович Сотников

Групата им е описана като "четиричленен екип офицери на руското военно разузнаване, опитали се да осъществят през април 2018 г. неразрешен достъп до безжичната мрежа на ОЗХО в Хага, Нидерландия."

Опитът за кибератака е целял включване чрез хакерска атака в безжичната мрежа на ОЗХО, което, ако беше успяло, щеше да наруши сигурността на мрежата и извършваните към момента разследвания от ОЗХО, допълва съобщението Нидерландската Служба за военно разузнаване и сигурност (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst - MIVD) е прекъснала опита за кибератака, "с което предотвратява сериозни щети за ОЗХО."

Дневник