Германската икономика се е свила през второто тримесечие с най-бързото темпо, откакто се води статистика. Потреблението, корпоративните инвестиции и износът са рухнали по време на пика на пандемията от коронавируса. Всичко това е заличило за броени седмици почти 10 години икономически възход.

Данните на Федералната статистическа служба показват, че между април и юни най-голямата икономика в Европа се е свила с 10.1% спрямо предходното тримесечие, след като в първото тримесечие свиването бе 2% от БВП.

Това е без прецедент от 1970 г. насам, откакто статистиката събира данни тримесечие по тримесечие. То е и много по-лошо от 9% от БВП, които икономисти, анкетирани от "Ройтерс" бяха посочили в прогнозите си преди дни.

"Вече е официално - това е рецесията на века", казва Андреас Шьоерле, икономист в DekaBank. "Това, което досега не беше постигано с краха на борсите или петролните шокове, бе постигнато от миниатюрно създание от 160 нанометра, известно като коронавирус."

Друг признак за икономическа слабост е, че през юни инфлацията е замръзнала. Потребителските цени са показали най-лошите резултати от повече от 4 години насам.

На годишна база сривът през второт отримесечие е с 11.7%. Анкетата на "Ройтерс" показа очаквания за 11.3%.

Държавните разходи са се увеличили в същото време и мнозина заключават, че възстановяването вече е започнало и би трябвало да бъде регистрирано със силен резултат още през третото тримесечие. Но това не означава, че за завръщането на нивото преди кризата няма да мине много повече време.

Една от малкото добри новини е, че през юни безработицата е намаляла през юни - с 18 хиляди души до 2.93 млн. души или 6.4%. Мащабното използване на краткосрочните помощи за спрелите работа помогна за избягване на шока. Това, от своя страна, може и ще подкрепи възстановяване разходите на домакинствата.

Правителственият пакет стимули, вкючително понижаване на ДДС, се оценяват на над 130 млрд. евро. Очакването на федералното правителство е годината да приключи със спад на икономиката от 6.3%, а догодина ръстът да е 5.2%. Иначе казано, завръщането на нивото от 2019 г. може да се очаква чак през 2022 г.

Дневник