Сезонът в НБА беше подновен с вълнуващо дерби между "Лос Анджелис лейкърс" и "Лос Анджелис клипърс", както и с ясно заявяване срещу расизма. "Езерняците" спечелиха със 103:101 след кош на звездата Леброн Джеймс 12 секунди преди края, след като в предната атака съперникът беше изравнил след тройка.

В другата среща "Юта джаз" се наложи със 106:104 срещу "Ню Орлиънс пеликанс".

Мачовете в НБА бяха прекъснати през пролетта заради пандемията от коронавируса COVID-19. Сега се подновиха без публика в Орландо, Флорида, където се събират 22 отбора.

Темата за борбата с расизма стана водеща. Преди двубоите отборите коленичиха в знак на подкрепа на антирасисткото движение в САЩ. "Изправени сме срещу много расизъм, много социална несправедливост, много полицейска бруталност", заяви Джеймс.

Край игрището е поставен надписът Black lives matter ("Животът на чернокожите е от значение"). Голямата промяна е свързана с надписите на потниците на играчите. След споразумение с НБА те са свободни да избират дали на гърба да е изписано името им или едно от общо 29 одобрени послания, включващи "Животът на чернокожите е от значение", "Не мога да дишам" (идващо от думите на починалия при арест Джордж Флойд), "Справедливост", "Мир", "Равенство", "Кажи името ѝ" и други.

Леброн Джеймс остана несъгласен с изискването да трябва да избира само от одобрения списък и игра с името си на гърба. Други, като съотборника му Антъни Дейвис, избраха също да са с фамилното си име, за да почетат семействата си. Джими Бътлър от "Маями" предпочел да е без надпис, за да може посланието да е отправено към абсолютно всички, но му е отказано, съобщава "Вашингтон поуст". На чужденците е разрешено да ползват одобрените послания на своя език и словенската звезда Лука Дончич се спрял на "Еднаквоправност" ("Равнопоставеност").

Дневник