Правителството даде зелена светлина за провеждане на международни състезания в България. След съгласуване с Министерството на младежта и спорта (ММС) министърът на здравеопазването Костадин Ангелов издаде заповед, с която се позволява пребиваването в страната на чуждестранни граждани, които са участници или организатори на международни спортни състезания.

Според решението без значение от държавата-начална точка на отпътуване, те няма да бъдат поставяни под 14-дневна карантина при пристигането си в България. "Това ще позволи провеждането, при равни условия за участниците, на футболни мачове под егидата на УЕФА и ФИФА, както и на надпревари в други спортове с международен ранг", заявиха от министерството на спорта.

Българските спортни федерации ще бъдат запознати с указанията. Едно от тях е преди състезанията да се представят в ММС данни за имената на лицата и мястото (адресът) на пребиваването им в България, а данните ще се използват за изготвяне на писмо за пред граничния контрол.

Всички лица, на които е разрешено влизането в страната, и които пристигат с начална точка на отпътуване от държави членки на Европейския съюз, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, от страни по Шенгенското споразумение (включително Сан Марино, Андора, Монако и Държавата Ватикан), от Австралийски съюз, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, Йордания и Украйна се допускат на територията на страната без да е необходимо да представят документ, показващ отрицателен резултат за COVID-19, гласи информацията.

Лицата, идващи от трети страни извън посочените (в това число и Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Израел, Кувейт), се допускат в България при представен отрицателен PCR тест за коронавирус, проведен до 72 часа преди влизането им в страната, добавят от ММС.

По-рано "Спортс мениджмънт България" обяви, че от 14 до 18 септември в Перущица ще се проведе международен турнир по футбол за бездомни хора.

"Изпратили сме покани до състави от седем държави - Босна и Херцеговина, Румъния, Унгария, Австрия, Хърватия, Гърция и Литва. Босненците и румънците вече потвърдиха участието си. Домакин на събитието ще бъде град Перущица. Вече сме резервирали хотелите, където ще настаним гостуващите отбори", каза основателят на "Отбора на надеждата" Виктор Кирков. Той посочи, че турнирът ще е единствената възможност за международна изява на отборите от региона за годината, тъй като заради пандемията от COVID-19 световното първенство в Тампере беше отменено.

Дневник