Заразените с новия коронавирус вероятно не разпространяват COVID-19 отвъд деветия ден, в който са се появили симптомите, независимо, че в носа и гърлото им да продължава още дълго установяването на наличие на вируса. Това сочат данни, събрани от британски изследователи, обобщили 79 анализа. Публикацията на хипотезата им е в платформата medRxiv и тепърва подлежи на проверка и потвърждение от техни колеги.

Рибонуклеиновата киселина - генетичният материал, който се засича при пробите за тестове, е откриван в продължение на 17 до 83 дни. Но самата РНК не е заразна, твърдят Мюге Чевик и Антония Хо пред "Ройтерс". Обяснението е, че PCR са толкова чувствителни, че засичат и генетичен материал, който не е достатъчно "жизнен", за да продължи да разпространява заразата.

Много проучвания стигат до извода, че SARS-CoV-2 инфекцията е много активна в първата седмица и изглежда е най-заразна в първите 5 дни след появата на симптомите", допълват Чевик и Хо. "Това предполага, че към момента на тестването много хора вече са преминали най-заразния период", поради което горещо се препоръчва, който се съмнява, че има симптоми, незабавно да се самоизолира. Изводите важат и за асимптоматичните случаи.

Дневник