Лейди Гага и Ариана Гранде водят по номинации за видео музикалните награди на MTV, които въвеждат две нови категории за изпълнения на живо под карантина и музикални клипове, заснети в домашни условия по време на коронавирусната пандемия, съобщават Асошиейтед прес и Контактмюзик.

Двете изпълнителки са с по девет номинации, в това число седем за дуетното им парче "Rain On Me", сред които за най-добро видео на годината, песен на годината, най-добро сътрудничество.

Лейди Гага освен това е номинирана в категориите за изпълнител на годината и най-добро карантинно изпълнение.

Ариана Гранде не е номинирана в никоя от индивидуалните категории. Останалите й две номинации са отново в категорията за най-добро сътрудничество, както и най-добро видео, заснето в домашни условия, за съвместното й парче "Stuck with U" с Джъстин Бийбър.

С по шест номинации, сред които в топ категорията за видео на годината, следват Били Айлиш и Уикенд,

Южнокорейската кей-поп формация Би Ти Ес е с три номинации, всички от които за хитовия им сингъл "ON".

Сред останалите номинирани в категорията за видео на годината са Еминем в сътрудничество с Джус Уърлд, Фючър в сътрудничество с Дрейк и Тейлър Суифт.

Сред претенденти за приза за изпълнител на годината са също Да Бейби, Джъстин Бийбър, Меган дъ Стелиън, Уикенд и Пост Малоун.

Шоуто за видео музикалните награди на MTV ще бъде излъчено на 30 август от центъра "Барклис" в Бруклин. Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо заяви миналия месец, че проявата ще бъде съобразена с всички разпоредби за безопасност, в това число ограничена или отсъстваща публика. 

Дневник