Нови близо 29 млн. лв. за енергийна ефективност на многофамилни и обществени сгради ще получат 11 малки и средни градове в страната, съобщи Министерството на регионалното развитие като парите идват по линия на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. по процедура "Енергийна ефективност в периферните райони-3".

С парите се предвижда да бъдат обновени 63 многофамилни жилищни сгради, две училища и една административна сграда в градовете Берковица, Свиленград, Севлиево, Сандански, Поморие, Троян, Белоградчик, Никопол, Нова Загора, Попово и Козлодуй.

В рамките на процедурата са подадени 71 проектни предложения. Работата по оценката им е приключила на 30 юли и предстои сключване на договори за безвъзмездна финансова помощ с кандидатите, чиито проекти са предложени за финансиране.

"Енергийна ефективност в периферните райони-3" е продължение на процедурите "Енергийна ефективност в периферните райони" и "Енергийна ефективност в периферните райони-2, по които досега, по данни на министерството, са сключени 202 договора на обща стойност 188 млн. лв. С тях се очаква да се подобри енергийната ефективност на общо 683 обекта, от които 482 многофамилни жилищни сгради с 5907 домакинства и 201 публични сгради на местните централни власти в общините. Вече са реновирани 276 жилищни сгради с 3818 домакинства в общо 28 малки и средни градове.

При една от традиционните си обиколки по строящи се обекти в страната през седмицата премиерът Бойко Борисов обяви, че за националната програма за саниране, по която вече са похарчени около 2 млрд. лв. ще се мисли за продължение след кризата с коронавируса. Заявлението бе на фона на поредните протести с искане за оставка на кабинета.

Дневник