Министерството на здравеопазването на Украйна включи от днес България в т.нар. червен списък с над 120 държави, с които се забраняват свободни пътувания заради неблагоприятна ситуация с новия коронавирус.

Това означава, че пристигащите от тези страни трябва да се поставят под 14 дневна карантина. На практика всички, които в България разчитаха на украински туристи или сезонни работници, трябва да се откажат от този вариант, защото едва ли някой ще предприеме пътуване, след което две седмици трябва да се самоизолира. Карантината може да се избегне при представяне на ГКПП на PCR тест с отрицателен резултат, направен на в украинска или чуждестранна лаборатория не по-късно от 48 часа преди появата на границата.

Решението на Киев е съвсем различно от позицията на България, тъй като със заповед на здравния министър от 31 юли за пристигащите от Украйна отпадна дори изискването за отрицателен резултат от PCR тест за COVID-19.

Логиката на украинското здравно министерство, посочена в решение от 22 юли, е, че в "червения" списък влизат държави, в които през последните две седмици новите заразени на всеки 100 хиляди души са повече от този показател в Украйна. За България показателят в украинския списък е почти 47 души на 100 хиляди. Досега критерият на Украйна беше колко са активните болни на 100 хиляди души. Сега се следи и дали за последните две седмици увеличението на заразените е с над 30% от броя им в предходните две седмици. За България в момента показателят е малко над 20%.

В "червената" зона от 1 август попаднаха още Китай, Унгария, Грузия, Германия, Чехия, Албания, Черна гора, Полша, Франция и Русия.

Дневник