"Арсенал" е новият носител на Купата на Англия. Във финала на "Уембли" воденият от Микел Артета отбор направи обрат и сломи с 2:1 "Челси".

Сините започнаха силно мача с гол в петата минута на Кристиан Пулишич, а впоследствие два гола на Пиер-Емерик Обамеянг донесоха успеха на "топчиите". В средата на втората част червен картон на Матео Ковачич остави "Челси" в намален състав.

"Арсенал" печели ФА къп за 14-и път, като отборът е рекордьор по трофеи в най-стария футболен турнир в света. За последно "артилеристите" триумфираха в турнира през 2017 г.

Артета е първият човек, който печели трофея като играч и мениджър на "Арсенал".

Двубоят започна перфектно за "Челси". Тимът на Франк Лампард поведе с гол на Пулишич, като решителното докосване към американеца направи Оливие Жиру.

Сините имаха превъзходство в началото, но "Арсенал" се върна бързо в мача в средата на първата част. Дълго подаване към Обамеянг завърши с фаул срещу габонеца, който беше съборен от капитана на "Челси" Сесар Аспиликуета. Нападателят на "Арсенал" застана зад топката и изравни резултата.

Обратът стана пълен в средата на втората част, когато хубав пробив на Ектор Бейерин завърши с подаване на Александър Лаказет към Обамеянг. Нападателят пое и финтира Антонио Рюдигер, след което копна топката над вратаря на "Челси" Уили Кабайеро.

От дебюта си за "Арсенал" през февруари 2018 г. Обамеянг е отбелязал 69 гола - най-много от всеки друг играч от английски отбор.

Дневник