Опитите на Европа да си осигури евентуална ваксина срещу COVID-19 от Pfizer, Sanofi и Johnson & Johnson са затруднени от спорове за цената, метода на плащане и въпроса кой носи финансова отговорност, твърдят трима източници от ЕС пред "Ройтерс".

Блокът преговаря с поне шестима производители, защото иска да получи първите дози от евентуални ваксини. Сделките трябва да се сключат спешно, защото върви глобална надпревара за това кой ще придобие най-обещаващите медикаменти. Но това се оказва изпитание за ЕС. В същото време САЩ вече има две споразумения с AstraZeneca и Pfizer.

Преговорите с Johnson & Johnson са в най-напреднала фаза за ЕС, но обект на спор остава въпросът как ще се поделят финансовите отговорности при евентуални неочаквани странични ефекти, твърдят източниците на агенцията.

Френската Sanofi преговаря за доставката на 300 млн. дози от ваксината, която развива заедно с британската GlaxoSmithKline Plc, но иска цялата стока да ѝ се плати наведнъж при сключване на договора. ЕС предпочита да плаща на траншове и да забави някои от тях, докато ваксината не премине сериозни клинични изпитания.

ЕС преговаря още с Moderna и германската CureVac.

Най-сложните преговори явно са с Pfizer и BioNtech. Те използват експериментална технология, позната като mRNA, която още не е одобрена за комерсиална употреба. Двете фирми искат ЕС да има плати за 500-те милиона дози, само ако ваксината бъде одобрена, твърди един източник на "Ройтерс". Това ще спести на блока разходите, в случай, че експериментите се окажат неуспешни; но ако се чака дотогава, сметката може да излезе много по-висока и да надвиши предвидения бюджет.

Някои от преговарящите се съмняват и в ефекта на технологията mRNA, с която работят също Moderna и CureVac.

Pfizer и BioNtech също обсъждат кой ще носи отговорност, твърди запознат с преговорите. Миналата седмица Вашинтон се съгласи да плати близо 2 млрд. долара за ваксини за 50 млн. души, но с условие, че ще се плаща само при преминаване на клиничните опити. Цената от 40 долара на ваксина е прекалено висока за ЕС. Блокът разчита на около 2 млрд. евро от извънредния си фонд, но и националните правителства могат да се присъединят.

През юни четири големи държави от съюза сключиха сделка с AstraZeneca за ваксината, която тя развива заедно с Оксфордския университет - сега тя вероятно ще бъде разширена за целия блок. Споразумението на AstraZeneca с Германия, Франция, Италия и Нидерландия им стрваше 750 млн. евро за 300 млн. дози ваксини, твърди италиански източник, с възможност да се купят още 100 млн. дози - или 2.5 евро на ваксина.

Защита от съдебни дела

Тя освен това ще бъде защитена от евентуални съдебни искове при нежелани ефекти, твърди високопоставен източник пред "Ройтерс".

"Ситуацията е уникална и ние като компания просто не можем да поемем риска след четири години ваксината да покаже странични ефекти", твърди Руд Добер от Astra. "В договорите, които имаме, искаме гаранция, че няма да бъдем преследвани. За повечето държави е приемливо да поемат този риск, защото е в техен национален интерес".

Източници от ЕС твърдят пред агенцията, че това е един от най-спорните въпроси при преговорите. САЩ вече имат закон за тази цел - 2005 Public Readiness and Emergency Preparedness и PREP Act.

Сделката на Astra се различава от тази на съперниците ѝ, защото тя получава правителствена подкрепа и за производството и създаването на ваксината. Докато конкурентите ѝ - например GlaxoSmithKline - преговарят за продажбата на завършен продукт.

Цената

Координаторите на глобалната схема за финансиране на ваксини COVAX искат цената на ваксината да не надвиши 40 долара за доза. COVAX е съвместно усилие на СЗО, Коалицията за подготовка за епидемии CEPI и Глобалния алианс за ваксини и имунизации GAVI. А това твърди главният изпълнителен директор на GAVI Сет Бъркли. Тя ще преговаря и за различни цени за по-богатите и по-бедните държави.

"Истината е, че никой няма представа каква ще бъде цената, защото не знаем коя ваксина ще проработи."

Сет Бъркли, изпълнителен директор на GAVI

ЕС ще търси възможност за по-ниски цени, твърди европейски източник пред "Ройтерс".

Pfizer вече обяви, че няма да продава на други развити държави на по-ниска цена, отколкото е дала на САЩ - 39 долара за курс от две ваксинации за 50 млн. души. От компанията смятат още, че ще трябва хората да се ваксинират неколкократно в продължение на години, за да може да се достигне глобален стаден имунитет - защото или имунитетът на големи групи хора може да изчезне, или заради мутация на вируса.

Moderna планира нейната ваксина да се продава за 50 до 60 долара на курс, писа в. "Файненшъл таймс", позовавайки се на свои източници.

Дневник