Близо 150 хил.лв. са отпуснати от Министерството на културата за археологически проучвания в област Шумен за тази година. Обектите, на които ще работят учени от БАН, РИМ - Шумен и Шуменския университет, са предимно в старите столици Плиска и Преслав.

Освен това са отпуснати средства от МК за проучване на селищна могила Нуриюк, с. Сушина, за теренно археологическо издирване на чашата на яз. „Тича“ в община Върбица и Производствен център за металопластика в землището на преславското село Златар.  

„Доволни сме, че и сега ще имаме възможност да проведем редовни археологически проучвания на обектите, на които от години работим. Септември ще е активни месец за нас, още не сме започнали, тъй като обстановката с коронавируса доведе до забавяне на дейността ни. Сега при осигурено финансиране, предстои всеки от учените да направи организацията си и да започне работа“, каза за ШУМ. БГ доц. д-р Стела Дончева, ръководител на филиала на Национален археологически институт с музей в Шумен.

Тя допълни, че традиционно за по-значимите обекти в столичните центрове, които са от първа категория МК отпуска суми в размер на около 20 хил. лв., за останалите са по-малко.

В Плиска Андрей Аладжов продължава работа по кръглата каменна площадка. Във вътрешния град на първата столица Станислав Станилов ще проучва двора северно от Цитаделата,  Константин Константинов ще работи по обект във Външния град, а геофизично изследване на пещи за производство на керамика във външния град на Плиска ще прави Станимир Стойчев.

Във втората българска столица проучвания по Владетелска църква - Некропол и сграда 4 в НИАР „Велики Преслав“ ще проведат Петър Димитров и Мария Манолова-Войкова. По дворцов център – Север ще работи Снежана Горянова.

Извън столиците Стефан Чохаджиев ще продължи изследването си на селищната могила Нуриюк край село Сушина, а Стела Дончева  - в производствен център за металопластика в землището на с. Златар, общ Велики Преслав. Теренно археологическо издирване на чашата на яз. „Тича“ ще проведе Светлана Кавръкова.

Освен финансиране на обекти за археологически проучвания, МК отпуска и 12 540 лв. на геологически институт към БАН за мониторинг в НИАР „Мадара“.

ШУМ.БГ