За по-малко от две години след трагедията от 14 август 2018 г. в Италия разчистиха останките от рухналия мост "Моранди", построиха нов, тестваха го и днес той бе отворен за трафик.

Новото съоръжение край Генуа е проектирано от известния архитект Ренцо Пиано и е дълго 1 километър. То замества моста, който при разпадането си по време на буря уби 43 души в една от най-големите подобни катастрофи в страната от десетилетия.

Инцидентът насочи вниманието към иначе известен проблем - състоянието на италианската инфраструктура - лошо управлявана и зле поддържана.

Последва битка между правителството и частния концесионер Autostrade per l'Italia под контрола на семейство Бенетон, който отговаряше за "Моранди".

Няколко бивши и настоящи ръководители в Autostrade и от министерството на транспорта са разследвани и най-вероятно компанията ще изгуби контрола над апетитните концесии.

За кмета на Генуа Марко Буки, който е назначен от държавата отговорник за възстановяването на моста, случаят е пример едновременно за десетилетията пренебрегване на проблемите с инфраструктурата и демонстрация за това какво е способна да постигне Италия, когато се мобилизира.

"Има съжаление за случилото се и гордост от свършеното", казва той за "Ройтерс". "Работихме и показахме че италианците могат да бъдат страхотни, когато трябва са се свърши нещо."

От години италианската икономика се задушава в смес от слабо управление с корупция и връзки със сенчести интереси и бюрокрация. Това сковава иновациите и води до небрежността, довела до трагедията с "Моранди".

Сега има нова надежда, че милиардите от Европа за съживяване на икониомиката ще помогнат това да се преодолее. Това е особено важно за Генуа, защото се смята, че от загуби и допълнителни разходи всеки ден градът губи около 6 милиона евро, казва Буки.

Под натиска да поправи грешката и да помогне на района правителството ускори възставовяването чрез специален указ, който да заобиколи тромавата бюлокрация.

Останките бяха разрушени през февруари 2019 г. и след 18 месеца е готов новият мост.

Сега мнозина се надяват тази енергия да се повтори и на други места.

Дневник