Привържениците от най-големия фен клуб на ЦСКА "Сектор Г" призоваха правителството да допусне публика на стадионите. Искането им е придружено от предупреждение, че в противен случай сами ще изберат къде да се съберат, за да гледат мачовете.

В петък министърът на здравеопазването Костадин Ангелов реши забраната за посещение на спортни мероприятия да остане поне до края на август. Заповедта дойде седмица преди началото на новия сезон във футболното първенство.

Привържениците на ЦСКА твърдят, че не приемат стадионите да са затворени, в момент, в който работят дискотеките.

"За да не оставаме с впечатлението, че мотивите за липсата на хора по трибуните е съвсем друга, призоваваме властимащите да вземат правилното решение и тази безсмислица да бъде коригирана още преди старта на първенството в петък. В противен случай ще ни се наложи да потърсим алтернативно място, от което да наблюдаваме нашите мачове, което може и да не се хареса на всички ви", се казва в призива на "Сектор Г", отправен до министър-председателя Бойко Борисов, до министерството на спорта, РЗИ - София, и БФС.

Те посочват, че биха приели решението на Ангелов, "ако политиката на отговорните фактори спрямо коронавируса и риска от разпространението му през последните месеци бе ясна и последователна". "И ако се мереше с еднакъв аршин за всички ни."

"Не можем да не отбележим отново работещите нощни клубове и заведения, където на доста по-тесни пространства от футболните стадиони хора се струпват и категорично не спазват необходимите здравни предписания. Не можем и да не споменем вече почти едномесечните протести, където хиляди хора се събират на ограничени пространства, този път на открито. Какви по-безопасни условия за здравето на човек предлагат гореизброените примери от една футболна среща и няколко хиляди души в три сектора на открито", добавят запалянковците.

Правителството показа непоследователни действия спрямо допускането на привърженици по стадионите. В началото на юни, когато беше подновен предишният сезон, въпреки предварителните заявки за мачове пред празни трибуни властите допуснаха хора на стадионите (първоначално до 30% от капацитета на съоръженията). След това въпреки неспазването на изискванията от страна на феновете беше взето решение за допускане на още повече запалянковци (до 50%). Последва завой и ограничения с до 1000 зрители в сектор, преди седмица преди края на сезона да бъде въведена пълна забрана за посещение на спортни събития.

Дневник