Сърбия е закупила ново поколение китайски зенитни ракетни комплекси FK-3, съобщи държавната компания за търговия с оръжие "Югоимпорт" (Jugoimport SDPR JP). Това е първата страна в Европа, която ще приеме на въоръжение тази комплекси, които специалистите сравняват по параметри с американските "Пейтриът III".

Информацията се съдържа в годишния отчет на компанията и бе забелязана първо от местната медия Balkanska bezbednosna mreza.

Според съобщението става дума за 3 батареи от този комплекс, който има обсег от 100 км и поразява цели на височина от 50 до 27 хиляди метра.

FK-3 е варианта за износ на китайската система със среденобсег HQ-22, която за пръв път бе показана през 2016 г. на авиационното изложение в Жухай.

Сделката се възприема като нов сигнал за задълбочаване на сътрудничеството на Белград не само с Москва, но и с Пекин. В отчета на "Югоимпорт" се посочва и покупката през 2019 г. на китайски дронове, на които може да се монтира и въоръжение.

Това са 6 броя CH-92A за наблюдение и разузнаване, които официално бяха предадени на сръбската армия в базата в "Батайница" на 4 юли в присъствието на президента Александър Вучич. Това също е първото в Европа въоръжаване с безпилотни устройства с ракети с лазерно насочване.

Дневник