Лидерът на "Демократична България" Христо Иванов внесе сигнал до главния прокурор Иван Гешев с искане да бъдат проверени обстоятелствата около първия запис с гласа на премиера Бойко Борисов, в който той говори с неидентифициран и към момента събеседник.

Записът, който беше първи в серията разговори, разпространявани през платформата Guerillamail, беше разпространен на 12 юни, а в края на миналата седмица евродепутатът Елена Йончева обяви, че е автентичен. Тя се позова на анализ на американска лаборатория, която е потвърдила, че няма следи от монтаж по записа. Йончева даде записа за анализ, тъй като в него беше намесено и нейното име.

Според "Демократична България" от записа става известно, че министър-председателят упражнява влияние върху независим регулатор, съгласува с висши представители на съдебната власт повдигането на обвинения на член на правителството и разпорежда извършването на проверка на политически противник.

"Има голям проблем в съдържанието на този запис и той, е че в него Бойко Борисов казва че е обсъждал с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и неговия заместник Иван Гешев конкретни акции, които се случват, в контекста на политическа кампания. Тези разговори осъществяват редица състави от Наказателния кодекс и ние искаме да проверим дали ще се намери прокурор, който да провери дали прокуратурата е използвана, за да се обслужат политическите амбиции на управляващите", заяви лидерът на "Демократична България" Христо Иванов на влизане в Съдебната палата.

По думите му това е поредната стъпка, с която искат да активизират всички институционални механизми за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор Иван Гешев. На 24 юли Иванов внесе сигнал срещу Иван Гешев в Софийската градска прокуратура с призив към всички прокурори да се сезират, да направят проверка, да упражнят своите правомощия и "да покажат, че в България има достойни прокурори, които не се страхуват да разследват главния прокурор". Това се случи, след като Конституционният съд (КС) постанови единодушно решение, според което главният прокурор не бива да се меси в разследване, образувано срещу него самия, т.е. че той може да бъде разследван, ако се намери обвинител, който се осмели да го направи.

Иванов заяви, че засега няма никакъв отговор на този сигнал. Той определи като тревожно и съобщението на държавното обвинение от по-рано днес, в което обявиха, че ще разследват кой е записвал в дома на премиера Борисов, а не самото съдържание.

"Искаме да покажем проблема. Макар че всеки да може да се сезира, никой не смее да разследва фигурата на главния прокурор. Засега този експеримент не е много успешен. Затова трябва да е ясно, че оставката на Гешев няма да е достатъчна, трябва дълбока конституционна реформа на прокуратурата. Има един просто принцип - ако реформираме и изчистим прокуратурата, тя ще реформира и изчисти всички останали институции. Главният прокурор трябва да бъде поставен под ясна и демократична отчетност на Народното събрание, да носи демократична отчетност и пред българските граждани. Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да е само за съдии, а за атестирането и кариерата на прокурорите да действа колективен орган към главния прокурор. Трябва да има реподбор на прокурорите в България", смята още Христо Иванов.

Дневник