Над 300 затворници останаха на свобода при атентат срещу обект, където излежават присъди предимно бойци на талибаните и "Ислямска държава" в Афганистан, предадоха световните медии.

По данни на местните власти, цитирани от "Ройтерс", първоначално при атаката са задържани 1025 души, опитали да избягат от затвора в Джалалабад в източната част на страната. Това са повечето от намиращите се преди нападението в него 1793-ма души. Едва 430 не са опитали да напуснат килиите си.

По данни на "Ройтерс" към 16 ч. българско време все още има сблъсъци между затворници и представители на силите за сигурност. Жертви на атаката са поне 29 души, най-малко 50 са ранени по данни на управите на област Нангархар, Атаулах Хугяни. Според него сред убитите има цивилни, затворници и представители на силите за сигурност.

Отмъщение в деликатен момент

Джалалабад е на около 130 км от Кабул и е разположен на магистралата, водеща към прохода Хибер и пакистанския град Пешавар.

В нападението участваха около 30 екстремисти, заяви Сохраб Кадери, депутат от провинция Нангархар. Атаката започна снощи с взрив на кола бомба пред входа на затвора, след което бяха чути още експлозии, а след тях бойци на "Ислямска държава" откриха огън по охраната. В района са пристигнали специални части, за да подпомогнат полицията, а гражданите са изведени от района на затвора, пише БТА. Междувременно целият град беше отцепен. "Целият град Джалалабад е под полицейски час, магазините са затворени", цитира агенцията Кадери. "Джалалабад е напълно опустял".

"Ислямска държава" пое отговорността за нападението. То беше извършено ден, след като афганистанското разузнаване съобщи, че специалните сили са убили високопоставен командир на групировката в района на Джалалабад, административен център на провинция Нангархар. Тази провинция бе първата крепост на ИД в Афганистан. Според доклад на ООН организацията в момента разполага с около 2200 бойци в страната.

Това бе третият и последен ден на временното прекратяване на огъня между афганистанското правителство и талибаните, които са съперници на "Ислямска държава" в Афганистан. Стотици затворници талибани бяха освободени в опит да се даде тласък на преговорите.

Дневник