Националният клуб на привържениците (НКП) на "Левски" настоя стадионите в България да бъдат отворени за публика. В обръщението си до министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, до министъра на спорта Красен Кралев, до БФС и Националния оперативен щаб запалянковците изтъкват, че стадионите са по-безопасни спрямо дискотеките, които продължават да работят.

Преди ден и фен клубът на ЦСКА също призова за отваряне на стадионите. Според последната заповед на Ангелов спортът ще е без публика до края на август.

От НКП призовават да се допуска публика при ограничения и спазване на всички противоепидемични мерки. "Нека БФС създаде правила за посещението на мачовете и клубовете, които не ги спазват да бъдат санкционирани, без право да допускат фенове в следващи срещи. Футболът на първо място е създаден за привържениците. Тяхното място е на трибуните. Направете правила и не ощетявайте тези, които ги спазват", пишат привържениците.

Те припомнят, че отборът беше даден за пример от западни медии след мача с "Лудогорец", който беше първият след подновяването на двубоите от миналия сезон след извънредното положение. Впоследствие обаче имаше много срещи, в които изискванията не се спазваха.

" За нашия клуб е от изключително значение да генерира приходи от билети и абонаментни карти, защото след ликвидирането на спонсорите, само почитателите на "Левски" издържат любимия си отбор. Надяваме се, че здравият разум ще надделее, а той казва, че стадионите са далеч по-безопасни от дискотеките и баровете, които работят под пълна пара. Оказва се, че техният бизнес е по-важен от футбола и спорта. Така ли е", казват още от НКП.

Правителството показа непоследователни действия спрямо допускането на привърженици по стадионите. В началото на юни, когато беше подновен предишният сезон, въпреки предварителните заявки за мачове пред празни трибуни властите допуснаха хора на стадионите (първоначално до 30% от капацитета на съоръженията). След това въпреки неспазването на изискванията от страна на феновете беше взето решение за допускане на още повече запалянковци (до 50%). Последва завой и ограничения с до 1000 зрители в сектор, преди седмица преди края на сезона да бъде въведена пълна забрана за посещение на спортни събития.

Дневник