244 незаети места за осмокласници останаха в училищата в Шуменско след третия етап на класиране. Свободни позиции има в 36 паралелки в 24 училища в областта.

Повечето от незаетите места са в обединените и средни училища в по-малките населени места на областта. В Шумен свободни места са останали в 8 училища.

В СУ "Васил Левски" има 5 свободни позиции в паралелка „Софтуерни и хардуерни науки“, в СУ "Сава Доброплодни" все още са свободни 4 места за паралелка „Музика“, в СУ "Трайко Симеонов" са свободни 8 места в паралелка „Помощник-инструктор по спортно-туристическа дейност“.

В професионалните гимназии има едно незаето място в паралелка „Организатор Интернет-приложения“ (профил електронна търговия) в ПГ по икономика. 1 е и незаетото място в паралелка „Електротехник“ (профил електрообзавеждане на производството) в ПГМЕТТ "Христо Ботев". В същото училище има свободни места в още четири паралелки.

В ПГСАГ има 1 място в паралелка „Строителен техник“ (профил строителство и архитектура), но и свободни места в още в две паралелки. Незаети позиции има и в три паралелки в ПГОХХТ "Прооф. Златаров", в три в ПГ по ССХТ.

Общият брой на осмокласниците, записали се да учат през учебната 2020/2021 година до момента е 1324. В третото класиране са участвали 98 ученици.

За новата учабна година в 34-те училища в Шуменско бяха обявени 1 638 места за осмокласници в 63 паралелки в областта.

За да участват в попълването на незаетите места след трите етапа на класиране (всички свободни позиции по училища и паралелки може да видите във файла под текста), учениците следва да подадат документи в съответното училище със свободни позиции, съобщиха от РУО. Сроковете за подаване на документи за кандидатстване, за класиране на кандидатите и за записване се определят със заповед на директора на съответното училище.

Тъй като на етапа на попълване на незаетите места ученикът може да кандидатства за приемане само в едно училище, важно е да направи информиран избор, съобразен с броя на свободните места в предпочитаните училища и с начина на балообразуване при класиране за различните паралелки.

ШУМ.БГ