Намеса на министър-председателя Бойко Борисов доведе до промяна в решението на властта за присъствието на публика на спортните събития. Само четири дни след като министърът на здравеопазването Костадин Ангелов реши, че до края на август зрители няма да се допускат заради коронавируса, дойде ред на нов обрат.

"По разпореждане на премиера Бойко Борисов министърът на младежта и спорта Красен Кралев и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов проведоха консултация, на която беше взето решение да се разреши достъпът на публика до спортни мероприятия, провеждащи се на открито", се казва в съобщение на министерството на спорта (ММС) до медиите.

Разрешава се съоръженията да бъдат запълнени до 50% от капацитета им, но няма да се допускат повече от 1000 души в сектор (т.е. на стадиона ще могат да присъстват до 4000 зрители). Изискването е запалянковците да бъдат настанявани през седалка.

Решението идва дни преди началото на сезона във футболното първенство, което е в петък. Така на практика забраната за публика по стадионите, която се задържа по-малко от месец, засегна единствено последния кръг от миналото първенство.

Промяната в решението съвпада с настояването на фенклубовете на ЦСКА и "Левски" на мачовете да има публика. Те изтъкнаха, че няма логика дискотеките да работят, а стадионите да са затворени. Във вторник Кралев отвърна, че въпросът трябва да бъде обърнат към запалянковците - дали те са готови да спазват правилата.

"Във връзка с последната и актуална информация относно публиката по стадионите, ние, организираните привърженици на ЦСКА, гарантираме спазването на всички необходими противоепидемични мерки от наша страна при бъдещите посещения на стадионите в страната през новия сезон. Футболът е всичко за феновете и нищо без тях", написаха в отговор на последното решение привържениците на ЦСКА.

Правителството показа непоследователни действия спрямо допускането на привърженици по стадионите. В началото на юни, когато беше подновен предишният сезон, въпреки предварителните заявки за мачове пред празни трибуни властите допуснаха хора на стадионите (първоначално до 30% от капацитета на съоръженията). След това въпреки неспазването на изискванията от страна на феновете беше взето решение за допускане на още повече запалянковци (до 50%). Последва завой и ограничения с до 1000 зрители в сектор, преди седмица преди края на сезона да бъде въведена пълна забрана за посещение на спортни събития.

Дневник