След близо петмесечно прекъсване европейските клубни турнири се завръщат с мачове в Лига Европа. Начало ще сложат осминафиналите във втората по сила надпревара, като в сряда трябва да се изиграят четири срещи.

Лига Европа беше прекъсната в средата на март заради пандемията от коронавируса COVID-19. УЕФА реши двата турнира с Шампионската лига да се доиграят в съкратен формат - завършване на осминафиналите и провеждане на финална осмица за класиралите се на четвъртфинал.

От четирите предстоящи мача най-лесна е задачата на "Манчестър юнайтед", който излиза за протоколен реванш срещу "ЛАСК" (Линц) на "Олд трафорд" след 5:0 в Австрия. "Червените дяволи" завършиха силно сезона във Висшата лига, класирайки се в Шампионската лига.

Лига Европа дава възможност за тима на Оле Гунар Солскяр да спечели и отличие.

Другите мачове са "Копенхаген" - "Башакшехир", "Шахтьор" (Донецк) - "Волфсбург" и "Интер" - "Хетафе". През март новият турски шампион "Башакшехир" надви датския "Копенхаген" с 1:0 у дома.

Другите два мача ще се решават в един двубой, след като през март първите сблъсъци бяха отложени. Това решение на УЕФА доведе недоволство, но няма да бъде променяно.


В навечерието на подновяването на европейските мачове президентът на УЕФА Александър Чеферин пожела на всички двубоите да приключат успешно и сезонът да се доиграе. В европейските срещи вместо имената на играчите на фланелките ще пише "Благодаря" към медицинските работници, борещи се с COVID-19.

Финалната осмица ще се проведе в Германия в четири града в Северна Вестфалия - Кьолн, Дуисбург, Дюселдорф и Гелзенкирхен. Мачовете ще се играят между 10 и 21 август.

Дневник