Нидерландският колоездач Фабио Якобсен е поставен в медикаментозна кома след тежко падане в първия етап от Обиколката на Полша. В сряда състезателят на "Декьонинк Куикстеп" пострада много тежко във финалните метри в Катовице, забивайки се в предпазните заграждения.

Спринтьорът, който е шампион на Нидерландия, беше затворен от сънародника си Дилан Хроневехен (Jumbo Visma) при скорост от над 80 км/ч. Той падна, като от удара загражденията се разхвърчаха, а Якобсен се удари в един от съдиите, снимащ финалния спринт, както и в рекламната арка.

Още поне половин дузина колоездачи също се озоваха на асфалта, сред които беше и Хроневехен.

Организаторите веднага изпратиха медицински хеликоптер на мястото на падането, а съотборникът на Якобсен Флориан Сенешал, пристигнал първи там, обясни че нидерландският състезател е бил в съзнание, но е кървял обилно.

Едва след полунощ "Декьонинк Куикстеп" разпространи информация за колоездача си.

"Състоянието на Фабио е сериозно, но за момента остава стабилно. Направените изследвания не показват увреждане на мозъка или гръбначния стълб. Докторите го държат в медикаментозна кома и той ще трябва да бъде внимателно наблюдаван поне няколко дни".

В официалното класиране след етапа Хроневехен, който го спечели, е дисквалифициран заради затварянето на Якобсен. Именно шампионът на Нидерландия беше обявен за победител пред Марк Саро и Лука Мезгец.

Финалът в Катовице е считан за един от най-опасните в професиооналното колоездене и от години е критикуван от състезателите. Той е на леко спускане, като винаги се пристига в голяма група, а спринтьорите развиват скорости над 80 км/ч.

Инцидентът с Якобсен идва точно година след смъртта на Бьорг Ламбрехт точно в Обиколката на Полша. Младият белгиец загина през 2019 г. при удар в бетонен водопровод, складиран край шосето.

Дневник