С указ, вече подписан от президента, Армения ограничава разпространението на чужди телевизионни канали в националния ефир. Това съобщи руското делово издание РБК, цитирайки пресслужбата на президента.

Мярката е в съответствие с одобрен от парламента документ, според който излъчването на каквито и да било чужди канали и включването им в националния мултиплекс може да става само на базата на междуправителствени споразумения.

Темата влезе в арменския дневен ред миналата година, когато депутати нарекоха "ненормално" явление достъпа на арменците до информация, противоречаща на националните интереси.

Забраната не засяга кабелни оператори, но за момента единствено рускоезичният канал "Мир" може да остане в национален ефир на базата на такова споразумение. Не само руски канали биха били засегнати - извън ефира би била и американската Си Ен Ен.

"Новости Армения" отбелязва, че сред руските канали в момента се излъчват "Первый канал", "РТР Планета", Россия. Култура" и споменатият "Мир" - междудържавна телевизионна и радиокомпания, чиито съучредители редица държави от бившия Съветски съюз.

Медията пише, че арменски журналистически организации са обезпокоени от закона, който същевременно не предоставя реалистични механизми за създаване на частни мултиплекси.

Дневник