На гнева на ливанците след отнелата най-малко 145 живота и ранила 5000 души експлозия френският президент Еманюел Макрон отговори с предупреждения и с обещание за "нов политически пакт", който ще предложи на елита в Бейрут. Това сочат първите кадри от посещението му в ливанската столица по-малко от два дни след най-тежкия подобен инцидент в историята на страната, след като 2750 тона селитра избухнаха на пристанището.

След обиколка на улиците на Бейрут Макрон обеща, че ще организира изпращането на още по-голямо от досегашното международно сътрудничество (от Франция и други в ЕС до Русия, Турция, арабските страни Израел и Иран - всеки обяви помощ за Ливан), но Париж, бившата колониална сила с тесни връзки с арабската държава, ще отиде и по-далеч.

"Нужна обаче тук е и политическа промяна. Експлозията трябва да е начало на нова ера", каза Макрон в кадри, излъчвани от международни телевизии и цитирани от "Ройтерс". Трябва да се чуят и "някои неприятни истини" от политическия елит, каза първият чужд лидер, посетил държавата след инцидента. Изправен пред жителите, той се превърна и в отдушник на призивите им за "революция" и "сваляне на режима" - недоволството расте от месеци, докато Ливан прескача от криза в криза.

В еднодневното си посещение Макрон ще се срещне с основните ливански държавни ръководители. Той ги призова да предприемат без повече отлагане исканите от международната общност реформи и заяви (а негов съветник по-късно потвърди думите му), че ще предложи "нов политически пакт". След това ще се върне на 1 септември и ако Ливан не е способен да се справи, той ще поеме политичестата си отговорност.

"Днес приоритет е безусловната помощ и подкрепа за населението. Има го обаче искането, което Франция от месеци и години изразява - за необходими реформи в някои сектори", каза Макрон, споменавайки конкретно електроподаването, а по-късно, на среща с ливанския си колега Мишел Аун, и банковата система и борбата с корупцията. "Ако тези реформи не бъдат осъществени, Ливан ще продължи да затъва", предупреди той.


Наложи се да успокява мъж, който му заяви, че се надява средствата, които ще предостави Франция, да отидат при ливанския народ, "а не при корумпираните лидери". На този и други протестиращи Макрон отговори: "Не съм тук, за да напиша празен чек... на режима."

"Ройтерс" цитира ливанец в множеството, провикнал се: "Г-н президент, на улица "Генерал Горо" сме, той ни е освободил от османците. Освободете ни от сегашните власти."

Уверението, че помощта няма да отиде при "корумпираните", е силно послание в страна, където миналата есен хиляди протестиращи излязоха на улиците, за да нарекат "корумпирана" цялата си политическа класа.

За възстановяване след взрива ще са нужни милиарди долари. Домовете на хиляди жители са негодни за обитаване в момент, когато Ливан преминава през най-тежката икономическа криза в историята си.

ЕС с първоначална помощ за Ливан

Европейската комисия ще осигури 33 милиона евро първоначална помощ на Ливан за възстановяване след опустошителната експлозия на пристанището в Бейрут. Това се посочва в съобщение след днешния телефонен разговор на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен с ливанския премиер Хасан Диаб.

ЕС предлага да изпрати в района на бедствието военен кораб с вертолет за медицинска евакуация и специалисти за откриване и обезвреждане на химически, биологични, радиологични и ядрени замърсители. ЕК вчера съобщи, че по искане на Бейрут е задействан европейският механизъм за гражданска защита. Холандия, Гърция, Чехия, Франция, Полша и Германия са изразили готовност да откликнат, като към мястото на взрива вече са изпратени 100 специалисти за издирване на оцелели в градска среда.

Фон дер Лайен е изразила готовност ЕС да помисли за предоставяне на търговски и митнически облекчения за Ливан като част от подкрепата за справяне с бедствието. ЕС е готов да изпрати оценители на място, за да се уточнят нуждите, свързани с възстановяването на ливанската столица, и да съдейства за осигуряване на средства от международни финансови институции. Фон дер Лайен е посочила, че сега всички политически сили в Ливан следва да се обединят в националното усилие за отговор на новото предизвикателство.

И Бейрут взима мерки

Централната банка на Ливан днес даде указания на търговските банки и финансовите институции да продължат извънредните доларови заеми при нулева лихва за физически лица и фирми, засегнати от експлозията на пристанището в Бейрут, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Дружествата за парични преводи трябва да разпределят трансферите от чужбина за Ливан в долари, нареди отделно централната банка.

Извънредните кредити трябва да се отпускат въпреки клиентския лимит, трябва да бъдат безлихвени и с петгодишен срок за погасяване. Заемите могат да се връщат в ливански лири по междубанковия курс от 1515 лири за долар. В замяна централната банка ще предостави на съответните търговски банки и финансовите учреждения заеми в долари при нулева лихва.

Дневник