От утре вечер Гърция въвежда забрана за преминаване през всички сухопътни гранични пунктове на страната в интервала от 23 часа вечерта до 7 часа сутринта с изключение на ГКПП Промахон/Кулата на границата с България. Това обяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас като част от мерките във връзка с увеличаването на случаите на коронавирус в страната, съобщи АНА-МПА.

Вчера Гърция забрани преминаването в нощните часове през ГКПП Какавя на границата с Албания, но от утре тази мярка се разширява и спрямо останалите гранични пунктове без Промахон. Преди това гръцкото правителство призова към "седмица на осъзнаването" относно Covid-19 след като случаите на зараза в страната се увеличиха.

В тази връзка Пецас заяви, че на този етап са установени три основни огнища, които будят безпокойство.

Първото са честите преминавания на гърци и на постоянно пребиваващи в Гърция лица от други балкански страни. Мнозина от тях продължават да влизат и излизат, все едно няма нищо, заяви правителственият говорител.

Второто огнище са струпванията на правостоящи клиенти, особено в баровете, но и на сватби, кръщенета и други социални събирания. Третото огнище са средствата за масов транспорт.

Вчера гръцкото правителство призова към "седмица на осъзнаването" относно Covid-19 след като случаите на зараза в страната се увеличиха.

Този месец страната отбеляза увеличение на случаите на зараза с коронавирус на нива, каквито не бяха регистрирани от април. От началото на август бяха регистрирани 380 нови случая. Само 10 процента от случаите в Гърция обаче може да бъдат свързани с пристигането на чужденци.

Досега в Гърция от Ковид-19 са починали 209 души и са заразени над 4800.

Дир.бг